Hoe kan een zwembad een energie-efficiënt gebouw worden?

Om aan de milieuvoorschriften te voldoen, moet de gemeente Bredene haar huidige zwembad tegen 2024 sluiten. De stad heeft daarom besloten een koolstofneutraal gebouw van 3.000 m² te bouwen, dat een van de grootste gasvrije zwemcomplexen van België zal huisvesten. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de LAGO-groep, die een aantal aquacentra exploiteert, in een recreatiegebied dat bekend staat als "Grasduinen".

Om het nieuwe zwembad in Bredene uitsluitend op elektriciteit te laten werken en geen CO2-uitstoot te veroorzaken, zal een deel van het dak met een oppervlakte van 1.200 m2 worden bedekt met 761 zonnepanelen, met een jaarlijkse opbrengst die overeenkomt met het verbruik van 60 gezinnen. Deze ter plaatse opgewekte energie zal worden gekoppeld aan een geothermisch energiesysteem, zodat het energieverbruik van het zwembad per gebruiker de helft bedraagt van dat van een traditioneel zwembad.

Dit project wordt ontwikkeld via een publiek-privaat partnerschap (PPP) waarbij drie business units van VINCI Energies Belgium betrokken zijn – Cegelec HVAC Public North, Cegelec Elec North en VINCI Facilities. Cegelec is verantwoordelijk voor het ontwerp en de installatie van de technische installaties, en VINCI Facilities zorgt voor het onderhoud en de exploitatie van het watercomplex (met het oog op een efficiënte werking van de HVAC-, elektriciteits- en waterbehandelingssystemen) over een periode van 30 jaar.

“Cegelec HVAC Public North, Cegelec Elec North en VINCI Facilities maken deel uit van S&R Group NV, die onder de vlag van LAGO multifunctionele vrijetijds- en sportcentra ontwerpt, bouwt en exploiteert. In het kader van dit partnership werkten we tot nu toe mee aan een tiental projecten en maakten we naam op de markt van zwemmen, sport en recreatie”, zegt Bart Schurmans, BU manager bij Cegelec HVAC Public North.

Duurzame technologieën
Het ontwerpen en bouwen van het zwembad LAGO Bredene Grasduinen zal ongetwijfeld verschillende uitdagingen met zich meebrengen. “De belangrijkste uitdaging is het voorzien van een betrouwbare alternatieve energievoorziening voor het hele zwemparadijs het hele jaar door”, legt Bart Schurmans uit.

Naast de zonnepanelen en het geothermisch energiesysteem leveren Cegelec HVAC Public North en Cegelec Elec North nog andere duurzame technologieën, zoals multitube warmtepompen die gebruikt worden voor verwarming en koeling, een warmtepomp voor sanitair warm water, zeer efficiënte recuperatiesystemen voor luchtbehandelingskasten aan het zwembad, een zonneboiler, LED-verlichting, alsook toegangscontrole- en camerasystemen.

“De luchtbehandelingsunits maken gebruik van slimme technologie om de gebruikers van het zwembad op elk moment comfort en energie-efficiëntie te garanderen. Bovendien regelt en bewaakt ons uiterst efficiënte gebouw- en energiebeheersysteem alle technische systemen in het gebouw”, aldus Bart Schurmans.

De andere grote uitdaging is het gelijktijdig moeten engineeren en coördineren van het project. “De uitvoeringsfase van het project, van het aanvragen van een bouwvergunning tot het afbouwen van het zwembad en het in gebruik nemen van de faciliteiten, duurt slechts 24 maanden. Het volledige ontwerp wordt daarom uitgewerkt met behulp van BIM en 3D-modelleringssoftware om een optimale coördinatie met de andere partners te garanderen”, legt Bart Schurmans uit.

Zodra de installatiefase is afgerond, wordt het gebouw toevertrouwd aan de teams van VINCI Facilities, die zullen instaan voor het preventief en curatief onderhoud van volgende technische installaties:

  • HVAC (warmte- en koudeproductie d.m.v. warmtepompen, luchtgroepen, GBS systeem,…).
  • Elektriciteit (zonnepanelen, HS & LS, verlichting,  brand- & inbraakdetectie, omroep- & geluidsinstallatie, data & telefonie, ASTRID, liften & hefplateaus).

“Het onderhoud van technische installaties in zwembaden gedurende een periode van 30 jaar vereist een zeer specifieke aanpak. VINCI Facilities zal een langetermijnplanning opstellen om alle mogelijke kosten tijdens deze periode in kaart te brengen. Daarnaast zullen we ook het energieverbruik beheren om pannes van de technische installaties te vermijden en ze in optimale conditie te houden”, aldus Sophie De Decker, BU Manager van de afdeling Long Term Contracts bij VINCI Facilities.

De toekomstige gebruikers krijgen de beschikking over een zwembad van 25 m, een fitnesscentrum van 520 m², een interactief peuterbad, een overdekte speelruimte voor kinderen, een instructiebad met een verstelbare bodem, een wildwatergedeelte, een funstream en een welzijnsruimte.