VIVES ZorgLab

Axians ontwikkelt mobiele oplossing voor livestreaming en opnames.

Het ZorgLab van VIVES speelt in op het toenemende belang van interprofessioneel samenwerken bij de ondersteuning van (zorg)technologie in de woon- en leefomgeving. Het ZorgLab wil zich onderscheiden van andere kenniscentra met hun interprofessionele visie, klantgerichte aanpak en sterke samenwerking met het werkveld. Het is een plek waar studenten van verschillende gezondheidszorgopleidingen de kans krijgen om concrete vragen uit de praktijk te beantwoorden.

De uitdaging van dit project ligt erin een mobiele oplossing te ontwikkelen die op verschillende locaties binnen het gebouw gebruikt kan worden. Met de door Axians AV geleverde oplossing kan VIVES opleidingen en behandelingen binnen het ZorgLab livestreamen en opnemen. De oplossing werd gebouwd rond een gecentraliseerd streaming apparaat – de tricaster van Newtec – dat de mogelijkheid biedt om extra informatie toe te voegen aan de opnames met uitbreidingsmogelijkheden naar de toekomst toe.

Hoe werkt het?

De oplossing bestaat uit een op maat gemaakte mobiele flightcase voor een tricaster mini met twee monitoren, een tricaster controller, muis en keyboard. De tricaster kan via NDI – networked video technologie – zowel het camerabeeld als de aansturing controleren. Dit gebeurt allemaal via een standaard netwerk architectuur. Door gebruik te maken van NDI is er slechts één netwerkaansluiting vereist in plaats van meerdere SDI connectoren bij een analoge setup. Hetzelfde geldt voor het audio gedeelte. Door gebruik te maken van DANTE kan ook het audiosignaal door diezelfde netwerkaansluiting met de tricaster worden verbonden. Het resultaat is een mobiele oplossing met stroomstekker en twee netwerkaansluitingen die overal in het gebouw kunnen worden aangesloten.