Slimme zonne-energie voor bewoners van sociale woningen in Lede en Haaltert

IZEN, het merk van VINCI Energies in Belgium dat zich richt op 100% slimme energie, bouwt voor De Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek in Lede en Haaltert bij 102 gezinnen in amper 10 dagen complete zonne-installaties. Energiekosten betekenen een enorme hap uit het budget van elk gezin. Zonnepanelen op sociale huurwoningen zijn simpelweg heel erg nodig.

Doorbraak
Het is niet evident om sociale huurwoningen van hernieuwbare energie te voorzien. Dat is de afgelopen jaren meer dan eens gebleken. Er zijn behoorlijk wat hindernissen te nemen, maar de twee betrokken partijen trekken in deze tijden van onzekerheid over energieprijzen samen voluit de kaart van hernieuwbare energie in het belang van de bewoners.

Winst voor iedereen
De sociale huisvestingsmaatschappij is overtuigd dat dit enkel voordelen oplevert voor de huurders. “Een lagere energiekost voor de huurder, betekent iets meer ademruimte voor andere levensbehoeften en zo kunnen we ook het risico op (meer) armoede verlagen,” zegt Eddy De Vlieger, algemeen directeur, van SHM Denderstreek.

“De enige kost die de huurder heeft nav de plaatsing van pv panelen is een huurlast die men verplicht moet betalen (dit wordt opgelegd door de overheid). Maar deze huurlast wordt dermate berekend dat de huurder altijd voordeel heeft aan de pv panelen, zelfs al geniet men van sociaal tarief. Dus de energierekening zal sowieso gevoelig verlagen.” – Tom Van Den Berghe, Project Manager – SHM Denderstreek

Snelle realisatie
Er zijn verschillende sterke elementen in de aanpak, zegt Pieter Callebaut, strategic business developer van IZEN. De Sociale Huisvestingsmaatschappij mag rekenen op een volledige ontzorging. Bovendien gaan we voor een snelle realisatie. We voorzien 102 woningen op 10 dagen tijd van een complete zonne-installatie.

“IZEN staat voor een zeer professionele aanpak. Vooraf wordt alles goed doorgesproken en voorbereid zodat de uitvoering extreem vlot verloopt. Een heel goede communicatie naar bouwheer toe.” Tom Van Den Berghe – SHM Denderstreek

Educatief pakket en feest voor bewoners
Wat gebeurt daar op je dak? Hoe zorg je ervoor dat je je stroom optimaal gebruikt? Wat brengt dit op voor mij? Kost mij dit meer aan huur? Hoe ga je zuiniger om met energie? IZEN maakt voor de bewoners een educatief pakket aan. “Weinig tekst, veel pictogrammen en in verschillende talen. Dat zijn de parameters. De ontvanger moet er écht iets aan hebben,” zegt Pieter Callebaut. De bewoners worden ook uitgenodigd voor een feestelijk en educatief moment.

Perscontact SHM Denderstreek:
Mieke Dobbenie
+32 471 17 99 08 Mieke.dobbenie@shmdenderstreek.be

Perscontact IZEN
Pieter Callebaut
+32 470 89 08 99 p.callebaut@izen.be