Fran: Sales Branch Manager

De 31-jarige Fran Audenaert werkt als Sales Branch Manager bij Actemium. Ze is vooral verantwoordelijk voor robotinstallaties en is daarvoor het centrale aanspreekpunt bij zowel vaste als nieuwe klanten.

“Ik ben als feministe trots dat ik bijdraag aan
het veranderen van conservatieve ideeën.”

  • Naam: Fran Audenaert
  • Leeftijd: 31
  • Studies: Bachelor Industrieel Ingenieur (UGent), Master Burgerlijk Ingenieur optie werktuigkunde (UGent)
  • Functie: Sales Branch Manager
  • Hobby’s: Film, wandelen, paardrijden en af en toe op circuit rijden.

De 31-jarige Fran Audenaert werkt als Sales Branch Manager bij Actemium. Ze is vooral verantwoordelijk voor robotinstallaties en is daarvoor het centrale aanspreekpunt bij zowel vaste als nieuwe klanten.

Waarom heb je voor VINCI Energies gekozen?

Fran: Het eerste dat me opviel is dat je enorm veel vrijheid krijgt bij VINCI Energies. Ik ben zowel vrij om mezelf te zijn als om jobinhoudelijke keuzes te maken. Nadat ik aangenomen was, kreeg ik de keuze waarin ik me wilde verdiepen op de werkvloer naargelang mijn interesses. Als je hard werkt en inzet toont, komt er veel vrijheid bij je job kijken en dit zou ik in andere werkomgevingen nooit gevonden hebben.

Heb je op de werkvloer ooit te maken gehad met vooroordelen?

Fran: Ja, op beurzen wordt er soms aangenomen dat je daar bent om mee te helpen bedienen of dat je van de hr-dienst bent. Het duurt toch even voordat ze doorhebben dat je technisch kan meepraten. Als ik met de klant praat samen met mijn mannelijke collega dan gaat meestal de aandacht naar hem. Ze denken namelijk dat hij meer kennis heeft van de technische aspecten. Ik moet mij soms harder bewijzen in die context dan mijn mannelijke collega. Ik vind het echter wel geweldig dat ik impact kan hebben op de traditionele percepties van vrouwelijke rolpatronen. Ik denk dat ik al veel mannen heb kunnen tonen dat vrouwen ook technisch aangelegd kunnen zijn.

Draag je bij VINCI Energies de stempel van vrouw?

Fran: Neen, man of vrouw, we krijgen hier echt evenveel kansen. Ik heb het gevoel dat ik hier enorm gerespecteerd ben en altijd serieus wordt genomen. Dat staat los van het al dan niet vrouw zijn. Mijn voorgangster heeft de grenzen doorbroken en de ogen van haar collega’s geopend. Sindsdien zijn er meer stappen genomen om meer vrouwen aan te werven en zo zie ik vandaag dat er veel meer vrouwen bij VINCI Energies werken dan een paar jaar geleden. Dit is een zeer mooie evolutie.

Heb je soms geaarzeld om voor deze technische job te kiezen?

Fran: Ik vond het wel een uitdaging om te weten dat ik een soort unicum zou zijn in mijn functie. Het trok mij aan dat ik zou opvallen in mijn job en zo het verschil zou kunnen maken. Ik schrok er niet voor terug om het buitenbeentje te zijn en net iets anders te doen dan wat de maatschappij in de eerste plaats van vrouwen verwacht. Dat aspect heeft me wel aangezet om in de technische sector te stappen en zo een stempel te drukken als voorbeeld voor andere vrouwen. Ik ben vrij feministisch en daarom erg trots dat ik bijdraag aan het veranderen van een conservatief gedachtegoed.