Jorien van Braak: Business Unit Manager


De 42-jarige Jorien van Braak werkt als Business Unit Manager bij IZEN. In die rol is ze onder andere verantwoordelijk voor het coachen en functioneren van de medewerkers en voor de financiële resultaten van de business unit.



Als leidinggevende wil ik de traditioneel hardere
technische sector doorbreken door voor iedereen
een veilige omgeving te creëren waar men zich
kwetsbaar kan opstellen.”

  • Naam: Jorien van Braak
  • Leeftijd: 42
  • Studies: HBO Bouwkunde (Technische Hogeschool van Utrecht)
  • Functie: Business Unit Manager
  • Hobby’s: Racefietsen en hardlopen

Hoe ben je in de technische sector bij VINCI Energies terechtgekomen?

Jorien: Van kinds af aan droomde ik ervan om architect te worden, een passie die me leidde naar de studie Bouwkunde aan de Technische Hogeschool van Utrecht. Hoewel ik uiteindelijk nooit als architect aan de slag ging, heeft die achtergrond de basis gelegd voor mijn carrière in projectontwikkeling en later in de energietransitie, waar ik me richtte op de verduurzaming van gebouwen. Mijn overstap naar VINCI Energies plaatste mij in de rol van verantwoordelijke voor de business unit IZEN. Wat VINCI Energies voor mij in eerste instantie zo aantrekkelijk maakte, was het ambitieuze transformatietraject om IZEN om te vormen naar de ‘VINCI Energies-way-of-life’. Maar zeker ook de wereld waar het bedrijf zich in bevindt, het feit dat het bedrijf beursgenoteerd is en de impact die VINCI Energies elke dag maakt.

Welke personen zijn voor jou inspirerend en wekken jouw bewondering op?

Jorien: Ik heb verschillende inspiratiebronnen, maar dan denk ik toch eerst aan Jacinda Ardern, de voormalige premier van Nieuw-Zeeland. Haar vermogen om leiderschap te combineren met de zorg voor het land en haar gezin bewonder ik enorm. Het geeft aan veel vrouwen het signaal dat het mogelijk is om die rollen te combineren. Verder zie ik Mien van Bree als een groot rolmodel op sportief vlak. Zij was de eerste topwielrenster van Nederland in de jaren ‘30. Fietsen was in die tijd onzedelijk voor vrouwen, waardoor zij naar België moest verhuizen en haar gezin moest achterlaten om haar droom te verwezenlijken. Ik vind het bewonderenswaardig hoe iemand zo gepassioneerd haar hart kan volgen.

Welke aanpak hanteer je in de traditioneel hardere technische sector?

Jorien: Mijn hele leven werk ik in de technische sector. Hierdoor heb ik gemerkt dat er soms een gebrek is aan kwetsbaarheid en zachtheid in deze ‘harde’ wereld. Daar probeer ik als leidinggevende aandacht aan te besteden door ervoor te zorgen dat mensen zich bij mij kwetsbaar kunnen opstellen. Ik ben door VINCI Energies onder andere geselecteerd voor mijn mensgerichte kant. De sector heeft baat bij meer ruimte voor de mens en het kwetsbare, natuurlijk in balans met de zakelijke kant. Daar probeer ik me dan ook elke dag voor in te zetten en aandacht aan te besteden.