Daniëlle van Kuijk-Bakx: Senior Project Engineer

De 44-jarige Daniëlle werkt als Senior Project Engineer bij Cegelec, waar ze brandmeldinstallaties ontwerpt en instaat voor de signalisatie van sprinklerinstallaties. Haar hoofdtaken omvatten het opstellen van ontwerpdocumenten en projectietekeningen. Zodra een installatie geleverd is, controleert ze ook op locatie bij de klant de werking van de apparatuur en software.

“We moeten waarderen wat we zelf kunnen creëren,
net als de voldoening die dit geeft.”

  • Naam: Daniëlle van Kuijk-Bakx
  • Leeftijd: 44 
  • Studies: Automatiseringselektronica (Technisch Lyceum Eindhoven, het huidige Summa College), diploma’s projecteringsdeskundige brandmeldinstallaties en ontruimingsinstallaties & Junior Engineer sprinklertechniek 
  • Functie: Senior Project Engineer
  • Hobby’s: Tekenen, schilderen en knutselen

De 44-jarige Daniëlle werkt als Senior Project Engineer bij Cegelec, waar ze brandmeldinstallaties ontwerpt en instaat voor de signalisatie van sprinklerinstallaties. Haar hoofdtaken omvatten het opstellen van ontwerpdocumenten en projectietekeningen. Zodra een installatie geleverd is, controleert ze ook op locatie bij de klant de werking van de apparatuur en software. 

Van waar komt jouw liefde voor technieken?

Daniëlle: Al op jonge leeftijd voelde ik een affiniteit met de technische sector. Mijn vader was vaak met elektronica bezig en op mijn achtste leerde hij me bijvoorbeeld al solderen. Techniek is me dus met de paplepel meegegeven. Toen ik de lagere school voltooide, was het overheersende advies om voor een algemene studierichting te kiezen. Toch verlangde ik naar een technische school en gelukkig stonden mijn ouders hier volledig achter. Ze hebben me altijd de vrijheid gegeven om mijn aspiraties te volgen en dat gevoel van voortdurende steun is als kind werkelijk heerlijk.

Waarom koos je voor een job binnen het domein van brandbeveiliging? 

Daniëlle: Brand is een ongrijpbaar fenomeen dat gevaar met zich mee kan brengen. Het geeft me dan ook een enorme voldoening wanneer ik diegene ben die een omgeving zo veilig mogelijk kan maken, door gevaren te detecteren en ervoor te zorgen dat mensen tijdig gealarmeerd worden zodat ze snel en veilig naar buiten kunnen. Het waarborgen van de veiligheid van anderen staat voor mij altijd op de eerste plaats. Ik heb tijdens mijn vorige job kennisgemaakt met VINCI Energies via verschillende samenwerkingsprojecten. Wat mijn interesse in het bedrijf wekte, was hun onderscheidende aanpak om geen standaardinstallaties aan te bieden, maar juist op maat gemaakte industriële installaties die specifiek zijn afgestemd op de noden van de klant. Dat betekent dat je steeds iets bijzonders mag maken en onderweg ontwerptechnisch steeds spannende uitdagingen tegenkomt.

Wat is er volgens jou nodig om meer vrouwen aan te trekken in de technische sector?

Daniëlle: Aangezien ik niet in België woon, spreek ik vanuit een Nederlands oogpunt. Er bestaat de heersende maatschappelijke opvatting dat meisjes niet geschikt zijn voor technische beroepen en tegelijk worden jongens ontmoedigd om een loopbaan in bijvoorbeeld de zorg na te streven. Bovendien worden technische studies vaak ondergewaardeerd. Het is belangrijk dat wij als samenleving actief werken aan het veranderen van deze denkwijze. We moeten waarderen wat we zelf kunnen creëren, net als de voldoening die dit geeft. Deze campagne is zeker een stap in de goede richting. Bovendien wordt er ook in het algemeen bij VINCI Energies bewust geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. De afwezigheid van dergelijk onderscheid is even belangrijk als het nemen van proactieve acties, aangezien het creëren van een inclusieve ruimte zowel betekent dat we actief deelnemen aan initiatieven als dat we voorkomen dat gendervooroordelen in stand worden gehouden.